Vacatures in het onderwijs in Brabant

Vacatures in het onderwijs in Brabant

Brabant telt bijna 2,5 miljoen inwoners. Uiteraard wonen er ook veel gezinnen met kinderen. Al deze kinderen moeten naar school en hebben onderwijzers nodig. Er is dan ook veel werkgelegenheid in het onderwijs in Brabant. De provincie heeft veel scholen waar verschillende onderwijzers voor gezocht worden. Voor de meeste functie heb je een lerarenopleiding nodig. Echter is het vaak ook mogelijk om via een zijweg dit vak in te rollen. Je moet dan wel een tweedegraads studie hebben gevolgd. Vaak een studie waarmee verdiepend in het vak dat je wil gaan geven. Heb je een passie voor jongeren en wil je hen graag wat bijbrengen? Verdiep je dan eens in de mogelijkheden. Hoe mooi is het om een steentje bij te kunnen dragen in de ontwikkeling van kinderen.

Basisschool leerkrachten

Als leerkracht in het basisonderwijs speel je een belangrijke rol bij de ontwikkeling van kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Het is dan ook belangrijk dat je een passie hebt om kinderen te helpen leren en ontwikkelen. Het is jouw taak de kinderen belangrijke vaardigheden bij te brengen. Dit doe je door lessen voor te bereiden die bijdragen aan de vooraf vastgestelde vaardigheden die zij op die leeftijd moet aanleren. Je houdt de ontwikkeling van elk kind bij en bereidt ze voor op toetsen die ze moeten maken. Naast de kennis die je moet hebben om kinderen te kunnen onderwijzen, zijn verschillende karaktereigenschappen ook zeer belangrijk. Zo is het belangrijk dat je enthousiast en energiek bent om elk kind aandacht te kunnen geven. Ook creativiteit, humor en een rijke fantasie zijn belangrijke eigenschappen voor een leerkracht. Om de kinderen goed te kunnen begeleiden zijn perfecte communicatievaardigheden een must in dit beroep.

Leerkrachten op een middelbare school

Na de basisschool kiezen de kinderen een geschikte middelbare school. In Brabant worden ook voor deze scholen leerkrachten gezocht. Op deze scholen zien de werkzaamheden er heel anders uit. Leerkrachten hebben een specialisme zoals wiskunde, geschiedenis, biologie et cetera. Het is dus belangrijk dat je de kennis die je hebt over een bepaald vak over kan brengen op de kinderen. Je stoomt de kinderen klaar voor komende toetsen door lessen over de stof voor te bereiden. Geduld en creativiteit is belangrijk om de kinderen zo goed mogelijk nieuwe kennis en vaardigheden bij te kunnen brengen. Goede communicatievaardigheden zijn ook bij dit beroep zeer belangrijk. Je zal namelijk met de kinderen in gesprek gaan over hun ontwikkeling en eventuele problemen. Daarnaast houdt je ook regelmatig de ouders op de hoogte van de ontwikkelingen van het kind.

Beroepsonderwijs leerkrachten

Om leraar te worden in het beroepsonderwijs moet je een lerarenopleiding gevolgd hebben of minimaal een tweedegraadsbevoegdheid behaald hebben. Als leerkracht in het beroepsonderwijs bereidt je leerlingen tussen de 16 en 25 voor op hun toekomstige werk. Je bent gespecialiseerd in een bepaald vakgebied en begeleid de jongeren bij het verkrijgen van alle nodige competenties om dit vak uit te kunnen voeren. Daarnaast begeleid je de jongeren ook bij het verkrijgen van algemene competenties. Vaak gaan de jongeren op een beroepsopleiding ook stage lopen bij een bedrijf. Hier wordt de opgedane kennis direct ingezet in de praktijk. Ook hierbij ondersteun je de leerlingen. Naast de vakkennis die nodig is voor dit beroep zijn sociale en communicatieve vaardigheden zeer belangrijk.

Drama-, kunst- en muziekdocenten

Ook voor de artistieke vakken worden docenten gezocht in Brabant. Bij deze vakken is het zeer belangrijk dat je in staat bent de leerlingen te kunnen enthousiasmeren voor de verschillende vakken. Op deze manier kan je iedereen een beetje van deze artistieke vakken bijbrengen. Misschien ontdekken de leerlingen in jouw klas wel hun talent? Ook in deze functie spelen je communicatieve vaardigheden een belangrijke rol. Daarnaast is het uiteraard belangrijk dat je een passie hebt voor drama, kunst of muziek. Creativiteit speelt bij dit beroep een belangrijke rol. Je vult zelf je lessen in om de jongeren de juiste vaardigheden bij te kunnen brengen. Ook in deze functie sta je constant in contact met je leerlingen om ze persoonlijk te begeleiden. Daarnaast heb je gesprekken met de ouders van de jongeren om hun in te lichten over de vorderingen die de jongeren maken.