Gezondheidszorg

Gezondheidszorg

Ben je op zoek naar een werkplek in Brabant? Het aantal mogelijkheden in de zorg is zeer groot en blijft groeien. Natuurlijk moet je wel een passie hebben om mensen te helpen wanneer je in de zorg aan de slag gaat. Als medewerker in de zorg kun jij het verschil maken voor je patiënten. Of dat nu is als arts, verpleegster, farmaceut of verzorger. Jij hebt een verzorgende taak om mensen beter te maken of te ziektes en verwondingen te voorkomen. Verspreid door Brabant zijn er veel plekken waar om medewerkers gevraagd wordt. Denk daarbij aan ziekenhuizen en verzorgingshuizen maar ook aan scholen, gevangenissen en zorg bij mensen thuis. We geven je hierbij enkele beschrijvingen van beroepen waar vraag naar is.

Algemeen arts

In Brabant worden verschillende vacatures aangeboden voor een baan als arts. Het woord arts is een breed begrip Officieel mag je jezelf arts noemen nadat je het artsexamen succesvol afgerond hebt. Dit examen vindt plaats aan het einde van je studie op academisch niveau. Hierna kan je jezelf in verschillende specialismen verdiepen. Zo heb je de algemene huisarts maar bijvoorbeeld ook een sportarts, verpleeghuisarts, bedrijfsarts en verzekeringsarts. Uiteindelijk hebben alle artsen hetzelfde doel en dat is mensen hebben voorkomen of verhelpen van ziektes verwondingen. Als algemeen arts kan het voorkomen dat je de eerste adviezen geeft en de patienten vervolgens doorverwijst naar specialisten.

Verpleegster

Verpleegsters geven medische zorgen aan patiënten in een ziekenhuis, thuis, in gevangenissen, op scholen of elke andere plek waar dit nodig. De verpleegster maakt deel uit van het team met bijvoorbeeld dokters en therapeuten. De verpleegster kan verschillende werkzaamheden hebben. Dat is afhankelijk van waar je werkt. Werk je in het ziekhuis? Dan zal je de patiënten bijvoorbeeld voor en na een operatie bijstaan en voorzien van de nodige zorg. Daarnaast voer je testen uit om de gezondheid van de patiënt in de gaten te houden. Denk hierbij aan het opmeten van de bloeddruk en temperatuur. Ook ben je verantwoordelijk voor een groot deel van de administratie van de patiënt. Je houdt de ontwikkelingen van de patiënt hierin bij. Om verpleegster te kunnen worden moet je een gerichte opleiding gevolgd hebben. Deze studie duurt gemiddeld vier jaar. Heb je al een vooropleiding in deze richting gevolgd dan kan voor een versnelde studie gekozen worden.

Verpleegster assistent

De verpleegsters assistent helpt patiënten bij hun persoonlijke hygiëne en dagelijkse levensbenodigdheden. De verpleegster zorgt voor het comfort en eventuele transport van de patiënt. De werkzaamheden van de assistent van de verpleegster zijn zeer gevarieerd. Zo zal de verpleegster patiënten onder andere wassen, maaltijden verzorgen en eerste hulp bieden. Daarnaast voert de verpleegster ook kleine testen uit om de gezondheid en hygiëne van de patiënt in de gaten te houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan urinetestjes en het regelmatig wegen van de patiënt. Het is dus belangrijk dat je een studie gevolgd hebt in deze richting waardoor je genoeg kennis hebt van het vak. Andere belangrijke eigenschappen voor de assistent van een verpleegster zijn onder andere goed kunnen multi-tasken, perfecte communicatieve vaardigheden hebben en goed kunnen samenwerken.

Farmaceut

De farmaceut, ook wel een apotheker genoemd, is een deskundige wat betreft geneesmiddelen. In Nederland hebben alle apothekers een universitaire studie gevolgd. Pas dan mag je geneesmiddelen verstrekken aan patiënten. De apotheker bereidt de medicijnen voor door ze onder andere te verpakken en labelen. Wanneer de patiënten de medicijnen komen ophalen geeft de apotheker de nodige uitleg bij de medicijnen. De apotheker moet een brede kennis hebben omdat er veel vragen gesteld kunnen worden in de apotheek. Uiteraard is de farmaceut daar om betrouwbare en volledige antwoorden te geven. Naast de goede kennis is het belangrijk dat de farmaceut goede sociale en communicatieve vaardigheden heeft. Het is belangrijk dat de patiënt zich op zijn gemak voelt bij de farmacuet en luistert naar de gegeven adviezen.

Zorgverlener

Wanneer je een passie hebt voor mensen helpen dan is het werk als zorgverlener wellicht iets voor jou. Als zorgverlener kan je werkzaam zijn op verschillende plekken zoals in een verzorgingshuis of bij de mensen thuis. Je helpt de mensen met alle dagelijkse bezigheden. Afhankelijk van de behoefte van de patiënt wordt je takenpakket vastgesteld. Veelvoorkomende taken zijn bijvoorbeeld het wassen van de patiënt en het helpen bij eten en huishoudelijke taken. Ook zorg je ervoor dat de patiënt zijn medicatie juist en op tijd inneemt. Moeten er afspraken gemaakt worden met de dokter dan help je hierbij. Zorgverleners worden direct door de patiënt, door de familie van de patiënt of door een arts ingeschakeld. Voor deze functie moet je zeer sociaal zijn en oog hebben voor detail. Ook moet je goed zijn in plannen. Jij bent er immers verantwoordelijk voor dat de patiënt onder andere zijn medicijnen op tijd inneemt, op tijd opstaat en op gezette tijden te eten krijgt.