Economie en industrie Brabant

Economie en industrie Brabant

Volgens het World Economic Forum is Nederland in 2016 het best concurrerende land uit de Eurozone, terwijl het wereldwijd op de vierde plek staat. Daarmee stijgt Nederland één plekje. Alleen Zwitserland, Singapore en de Verenigde Staten zouden volgens het onderzoek een sterkere economie hebben. Opvallend is dat Nederland zelfs Duitsland voorbij is op de lijst met meest geavanceerde economieën, terwijl dit land wordt gezien als de motor van de economie. Dit klopt overigens wel kijkende naar de totale bijdrage aan de economie binnen de Eurozone. Toch doet Nederland het zeer goed.

Export

Nederland is voor een groot deel afhankelijk van export, aangezien het maar een klein land is binnen Europa, alsmede binnen de totale wereld. De belangrijkste sector is dienstverlening, die voor 50% van de handel van Nederland omvat. Daarna volgen Industrie (36%) en Overheid met 9%. De belangrijkste afnemers van Nederlandse producten zijn vooral omringende landen, waaronder Duitsland, Engeland en Frankrijk. Buiten de Europese Unie is vooral Amerika een belangrijke handelspartner.

Gas in grond

Een belangrijke bron die de Nederlandse economie in positief opzicht beïnvloedt, is de hoeveelheid gas in de grond. Daarnaast speelt de haven van Rotterdam een grote rol, waarbij deze veelal wordt gebruikt als doorvoerhaven voor de rest van Europa. Amsterdam creëert veel economische groei door vliegveld Schiphol, die profiteert van haar centrale ligging in Europa. De Randstad is uiteraard in zijn geheel de economische motor van Nederland.

Brainport van Nederland

Voor een andere belangrijke regio in Nederland kunnen we overigens wel kijken naar Brabant. Met ruim 2,5 miljoen inwoners speelt deze provincie uiteraard een grote rol van betekenis binnen de totale Nederlandse economie. Met de regionale productie is Brabant tevens verantwoordelijk voor circa 15% van het Bruto Nationaal Product in Nederland. Innovatieve centra in Eindhoven en Tilburg spelen een grote rol bij de groei van de economie in Brabant. Eindhoven wordt dankzij de innovaties over de laatste decennia wel eens ‘Brainport’ genoemd, mede door toedoen van grote bedrijven als Philips en ASML.

DAF Trucks

Naast de bekende innovatieve bedrijven staat in Eindhoven ook de hoofdvestiging van DAF Trucks. DAF is één van de grotere auto- en vrachtwagenfabrikanten op het Europese vasteland. Daarnaast heeft chipfabrikant NXP in de afgelopen jaren bewezen sterk te groeien en draagt het daarom sterk bij een de aantrekkende economie in de provincie Brabant. Brabant is volgens de Regionale Innovatie Meter dé innovatie leider binnen Nederland. Dit komt door de gebruikelijk sterke centra zoals Breda en Tilburg, plus daarbij innovatie centra zoals bij Eindhoven.

Brabant kent in totaal ruim 14.000 bedrijven die actief zijn in de high tech markt, samen verantwoordelijk voor circa 112.000 banen. Tevens komt 25% van de totale productie van goederen en producten uit Brabant. Dagelijks zijn 16.000 onderzoekers op zoek naar innovatieve en vooruitstrevende ideeën om Brabant en Nederland economisch nog sterker te maken. Buiten de stedelijke gebieden kent Brabant een sterke agrifood sector. Van de top 40 agrifood bedrijven in de wereld, komen er 10 uit Brabant. In de chemiesector van Brabant zijn dagelijks 25.000 mensen aan het werk, dat is een percentage van 20% binnen de totale chemische sector in Nederland. Andere belangrijke economische sectoren in Brabant zijn luchtvaart, gezondheidszorg en logistiek.